Nieuws

Virtueel bedrijfsbezoek:

Geplaatst: 15 juni, 2020

een collectief energiesysteem, de investering waard!

Op donderdag 14 mei 2020 brachten bedrijven en bestuurders van Dutch Fresh Port het bedrijventerrein Agriport A7 een virtueel bezoek. De centrale vraag was: is een collectief energiebedrijf op Dutch Fresh Port de investering waard? Het virtuele bezoek, georganiseerd door ENGIE, de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR), Priva, en Royal Pride, bleek de inspiratie voor een nieuwe sessie ‘design thinking’ in de nabije toekomst.

 

 

Sprekers Frank van Kleef van Royal Pride en Meiny Prins van Priva spraken vanuit verschillende invalshoek over energie. De belangrijkste conclusies van het virtueel bedrijfsbezoek zijn dat de bedrijven op Dutch Fresh Port verder moet kijken dan het eigen terrein, dat als bedrijven samen investeren er meer voordeel te halen valt en dat ondernemers samen duurzame keuzes en afspraken moeten maken. Verder is het van belang dat alle betrokkenen bij Dutch Fresh Port inzien dat investering in duurzaamheid, onder andere energie, water, mobiliteit en schone lucht, onderdeel is van ieders verdienmodel.

Innovatief

De deelnemers hebben de kansen op energiegebied verkend door een blik te werpen op hoe Agriport A7 een innovatief energiesysteem heeft gerealiseerd. Wethouder Henk van Os van gemeente Ridderkerk en voorzitter van het bestuur van de GRNR benadrukte in zijn welkomstwoord dat DFP een toekomstbestendig bedrijventerrein wil zijn. “En dat is onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid. Alleen als we samen duurzame keuzes maken, kunnen we het voor elkaar krijgen.”

 

“Steeds vanaf het begin hebben we de keuze gemaakt: wat goed is voor het hele gebied, dat gaan we doen. Die beslissing vertalen we terug naar individuele bedrijven.”

– Frank van Kleef

 

Energiecombinatie

Frank van Kleef van glastuinbouwbedrijf Royal Pride Holland en mede-eigenaar van het opgerichte energiebedrijf Energie Combinatie Wieringermeer liet zien wat deze energiecombinatie oplevert voor ondernemers. Op het terrein worden verschillende energieoplossingen zoals geothermie, gas en biomassa gecombineerd en tussen bedrijven uitgewisseld. Deze energie wint het bedrijf uitsluitend uit lokale reststromen.

De ervaringen van Frank van Kleef maken duidelijk dat als bedrijven samen investeren, er meer voordeel te halen valt. Gebiedsontwikkeling vanuit een blanco vel staat centraal. “Steeds vanaf het begin hebben we de keuze gemaakt: wat goed is voor het hele gebied, dat gaan we doen. Die beslissing vertalen we terug naar individuele bedrijven.”

Nieuwe verdienmodellen

Meiny Prins, CEO van Priva, gaf haar visie op toekomstbestendige bedrijventerreinen en steden. Zij schetste hoe Agriport A7 een internationaal voorbeeld is geworden waarbij nieuwe verdienmodellen worden gecreëerd door verschillende oplossingen te integreren. Zij gaat in op de vraag waarom samen investeren in lokale energie zinvol is. “We zijn niet alleen diegene die tomaten produceren, maar ook diegene die energie leveren aan de omgeving, of die het water hergebruiken of op een andere manier ons business model op gaan bouwen. Het is de mix die uiteindelijk maakt dat het rendabel is.”

Daarnaast schetste Meiny Prins een toekomstbeeld van drie trends die tot een ontwrichting van het huidige ecosysteem gaan leiden. Eén daarvan is de ontwaarding van olie. “Wat geen waarde toevoegt houdt op te bestaan. Als olie geen waarde meer heeft, wat is dan de investering van de toekomst? Dat gaat om energie, water, mobiliteit en schone lucht.”

Een tweede trend is de toekomst van de steden. “Waar steden uitbreiden en zich verder ontwikkelen, duwen ze de groene omgeving waar voedsel wordt geproduceerd verder weg. Maar voedselproductie is zo’n belangrijk onderdeel van ons bestaan, dat dit meegenomen moet worden in de stedelijke ontwikkeling. Daarom moet dit een grotere economische waarde toegekend krijgen.”

Als derde trend ziet Meiny Prins de mix van technologie en energiebronnen. Data over energiegebruik is gemakkelijk te winnen. “Wanneer je in staat bent deze data te koppelen aan andere informatiebronnen heb je inzicht in ontwikkelingen en kun je daarop anticiperen. De toekomst gaat van ons vragen om verbindingen te maken met anderen, andere energiebronnen, andere systemen. Het vereist dat we verder kijken dan alleen ons eigen gebied.”

Inspirerend

Tijdens de paneldiscussie kwamen veel vragen van de ondernemers van Dutch Fresh Port aan bod. De deelnemers gaven aan dat de integrale visie naar de toekomst erg inspirerend is. Johan in ’t Veld van VBO Fresh Port zegt veel kansen te zien voor Dutch Fresh Port. Hij gaat aan de slag met het voorbereiden van een plan voor de duurzame ontwikkeling. “Deze inspirerende sessie biedt mooie vergezichten. Ik probeer me hierbij voor te stellen hoe we dit in de ontwikkeling van Dutch Fresh Port kunnen integreren. Agriport A7 is een andere situatie dan Dutch Fresh Port, maar op basis van deze inzichten kunnen we zeker aan de slag.”

Alle berichten uit Dutch Fresh Port

Contact

Postadres GR Nieuw Reijerwaard Postbus 4010 2980 GA Ridderkerk info@dutchfreshport.eu
Bezoekadres GR Nieuw Reijerwaard Voorweg 25
2988 CG
Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws op Dutch Fresh Port? Aanmelden voor de nieuwsbrief

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten