Nieuws

“Duurzaamheid lijkt soft, maar brengt uiteindelijk geld in het laatje!”

Geplaatst: 01 juli, 2021

Johan in 't Veld

Johan in ’t Veld is de drijvende kracht achter de duurzaamheidsambitie van Dutch Fresh Port: “We willen met Dutch Fresh Port Europese koploper zijn als duurzaam bedrijventerrein. Samen met de provincie en gemeenten hebben we een doel gesteld: in 2023 hebben 80% van de bedrijven op Dutch Fresh Port hun vastgoed verduurzaamd naar (bij voorkeur) energielabel A.”

Om dat doel te bereiken is het volgens In ’t Veld nodig dat bestaande en nieuwe bedrijven actief aan de slag gaan met energiebesparingen en dat ze investeringen gaan doen in LED, zonne-energie en andere energiebesparende maatregelen. Maar het is uiteraard niet alleen aan de ondernemers. “Aansluitend werken we samen met het energiebedrijf Engie aan een plan voor een infrastructuur voor de aanleg van een koude- en warmtenet op het terrein dat ondernemers en de bewoners van de woonwijk Stationstuinen in de toekomst collectief kunnen gebruiken.”

Duurzame energiescan

Ondernemer Johan in ’t Veld heeft in de afgelopen maanden de energieambitie van Dutch Fresh Port op stoom gebracht met de duurzame energiescan: “Duurzaamheid lijkt voor ondernemers een soft onderwerp, maar ik laat zien dat verduurzamen geld in het laatje brengt. Er zijn subsidies voor het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen, binnen een paar jaar tijd heb je als bedrijf je investering terugverdiend. En ondernemers zijn door wet- en regelgeving verplicht aan bepaalde duurzaamheidseisen te voldoen. Met de inzichten uit de energiescans kunnen bedrijven flink besparen én aan de wet- en regelgeving voldoen!”

Hoe gaat de scan in zijn werk?

Johan heeft bedrijven op BT-Oost , Vaanplein en Verenambacht benaderd om een energiescan te doen in het eigen bedrijf. De doelgroep bestaat in eerste instantie uit ondernemers die eigenaar zijn van het pand. Maar ook voor ondernemers die geen eigenaar zijn is de scan interessant. De scans worden gedaan door De Energieke Regio. “Zij lichten de bedrijven op circa vijftig punten door. Op basis daarvan doen ze aanbevelingen voor investeringen en geven ze duidelijkheid over de terugverdientijd. De ondernemer krijgt een objectieve beoordeling van alle onderdelen rondom energiegebruik, zoals zonlichttoelating, HR-plus ramen, ledverlichting, zonnepanelen of afstellen van verwarming. De scan geeft inzicht in quick wins, waarin oplossingen zijn opgenomen met 3, 5 of 6 jaar terugverdientijd. Ook zijn er snelle oplossingen met een directe opbrengst, zoals het vervangen van halogeenlampjes door ledverlichting. Dat is een snelle manier om energiebesparing door te voeren.”

Subsidieaanvraag

VBO Fresh Port, waarvan Johan in ’t Veld bestuurslid is, heeft een actieve bijdrage geleverd aan de energiescan. “VBO Fresh Port heeft met succes een subsidieaanvraag gedaan bij de provincie. Daardoor kunnen bedrijven tot wel maximaal twintig procent terugkrijgen op de duurzaamheidsinvesteringen.

Reststromenhub

De energiescan is niet de enige manier om Dutch Fresh Port te verduurzamen. “We zijn actief op heel veel manieren,” vertelt In ’t Veld. “We ontwikkelen met Dutch Fresh Port een duurzaamheidsstrategie, er wordt flink geïnvesteerd om oplossingen te vinden en business cases te maken. Dit doen we samen met de betrokken overheden en Engie.”

 

Alle berichten uit Dutch Fresh Port

Contact

Postadres GR Nieuw Reijerwaard Postbus 4010 2980 GA Ridderkerk info@dutchfreshport.eu
Bezoekadres GR Nieuw Reijerwaard Voorweg 25
2988 CG
Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws op Dutch Fresh Port? Aanmelden voor de nieuwsbrief

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten