Nieuws

Positieve energie creëren met concrete duurzame kansen

Geplaatst: 16 december, 2021

De kansenkaart met praktische, duurzame opties voor ondernemers op Dutch Fresh Port ligt bijna klaar.

Op de kaart staan vijftien kansen om als individuele ondernemer of als collectief duurzaam om te gaan met energie, reststromen en mobiliteit. Het Dutch Fresh Port-team Duurzaamheid (bestaande uit Johan in ’t Veld, Gertjan Verstoep en Astrid Aarts) en Bart van der Vegte, adviseur duurzaamheid, zijn enthousiast om in 2022 met de concrete kansenkaart op campagne te gaan bij geïnteresseerde ondernemers.

Individuele kansen op de kaart zijn bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van je bedrijfsgebouw of scans van reststromen en energieverbruik binnen je eigen proces. Mogelijkheden dus die elke ondernemer, met begeleiding vanuit Dutch Fresh Port, zelf kan doorvoeren binnen zijn eigen bedrijfsgebouw. Een collectieve kans is bijvoorbeeld het organiseren van een centraal laadpunt waar alle elektrische voertuigen kunnen ‘tanken’. Bart van der Vegte: “Ondernemers kunnen dan samen regelen wie wanneer laadcapaciteit krijgt. Dat is een beter plan dan dat alle ondernemers individueel hun eigen laadpunt inrichten en hun voertuigen allemaal tegelijk aan de stroom hangen. Dat kan het energienetwerk in de toekomst gewoonweg niet aan.”

Minibusinessmodel

De kansenkaart beperkt zich niet tot een droge opsomming van kansen op de korte en lange termijn. Bij elke optie is ook een minibusinessmodel beschikbaar: concrete getallen over potentiële bijdragen aan duurzaamheid, terugverdientijd etc. “Johan in ’t Veld, Gertjan Verstoep, Astrid Aarts en ikzelf kunnen komend jaar met de ondernemers dus echt concreet in gesprek. En we kunnen de voordelen van individuele en collectieve kansen naast elkaar zetten. Ga je voor een zonnecarport bij jouw bedrijf of toch voor die collectieve laadvoorziening? We komen niet langs met een kansenkaart vol luchtkastelen, maar met reële opties die op korte of lange termijn, individueel of collectief, goed te doen zijn.”

Meedenken en -doen

Ondernemers op Dutch Fresh Port hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan, maar alle begin is moeilijk. Het Dutch Fresh Port-team Duurzaamheid en Bart van der Vegte ervaren dat ondernemers echt wel weten dat investeringen in duurzaamheid niet meteen euro’s opleveren. Een goed imago is ze echter best wat waard. “Wij kunnen samen met ondernemers achterhalen wat concrete mogelijkheden zijn om die eerste stap te zetten. Individuele kansen kunnen ze prima zelfstandig benutten. Aan de collectieve kansen begin je niet in je eentje. Maar ze willen zeker wel meedenken en- doen in het collectief. Dan lonkt het duurzaam perspectief en ontstaat er nog meer onderlinge verbinding. De kansenkaart draagt daar echt aan bij.”

Gas geven

Bart van der Vegte zou bij voorkeur gas geven op het uitwerken van twee of drie kansen op de kaart. “De campagne moet ergens starten, het hoeft en kan niet allemaal tegelijk. Het zou prettig zijn als voor elk van die twee of drie kansen zich vier of vijf ondernemers verenigen om de kans concreet te benutten. Ik denk bijvoorbeeld aan duurzame mobiliteit voor werknemers. Ondernemers kunnen afspraken maken over duurzaam woon-werkverkeer via het stimuleren van openbaar vervoer of het aanbieden van deelauto’s en -scooters of groepsvervoer. En zo zijn er meer mogelijkheden die we op vrij korte termijn in gang kunnen zetten.”

U hoort snel van ons !

Alle berichten uit Dutch Fresh Port

Contact

Postadres GR Nieuw Reijerwaard Postbus 4010 2980 GA Ridderkerk info@dutchfreshport.eu
Bezoekadres GR Nieuw Reijerwaard Voorweg 25
2988 CG
Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws op Dutch Fresh Port? Aanmelden voor de nieuwsbrief

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten