Nieuws

Voorlopers gezocht voor opstart reststromenhub Dutch Fresh Port

Geplaatst: 16 december, 2021

Wendy van Vliet begint ‘matchingbureau’ voor reststromen

Wendy van Vliet, projectleider verkenning reststromenhub Dutch Fresh Port

Overduidelijk is dat ondernemers op Dutch Fresh Port reststromen aan groente en fruit overhouden. Even helder is dat voldoende startups een gat in de markt hebben ontdekt. Zij zamelen één of meerdere soorten afgekeurde groente of fruit in en maken daarvan nieuwe producten die mensen of dieren kunnen eten of drinken. Wendy van Vliet, projectleider verkenning reststromenhub Dutch Fresh Port is enthousiast om vraag en aanbod van ondernemers te matchen om verspilling van groente en fruit tegen te gaan. “Nu gaat het nog om voorlopers met de wil voor circulair ondernemen. Op termijn vormen reststromen een financieel aantrekkelijke businesscase.”

Wendy van Vliet komt graag in contact met ondernemers op Dutch Fresh Port die aan willen sluiten op een tweeledige vraag vanuit het project. “De eerste groep bestaat uit ondernemers die nu een reststroom hebben, daarmee graag duurzaam willen omgaan, maar niet weten hoe en waar te beginnen. Deze ondernemers willen wij graag helpen, adviseren en ontzorgen. Wij hebben de kennis en contacten om dat wat bedrijven nu als ‘afval’ bestempelen op te waarderen tot minimaal kostenreducering.”

Afvalscan

Daarnaast zoekt de projectleider ondernemers die mee willen doen aan een afvalscan door een data- en procesanalyse. “Daarbij onderzoeken we waar in het productie- en logistieke proces de (meeste) verspilling plaatsvindt. Met deze gegevens krijgt een bedrijf concreet inzicht in de verspilling én in het geld dat wordt ‘weggegooid’. Door je bedrijf open te stellen voor deze scan, waarbij het delen van data uiteraard beveiligd is, ben je een belangrijke pion om zicht te krijgen in de oorzaak en totale volumes van de reststromen. We nodigen deze pioniers van harte uit mee te doen.”

Matching

De matching van ondernemers en de afvalscan zijn twee vervolgstappen na de pitch die Wendy van Vliet tijdens het event ‘Fresh Ambition’ op 4 november heeft gehouden. Maar gooit de komst van de vergister op Nieuw Reijerwaard in 2023 de ontwikkeling van de reststromenhub geen roet in het eten? “Zeker niet,” vertelt ze. “Er zijn reststromen die niet in de vergister kunnen. Daarvoor is een andere oplossing nodig, omdat composteren een stap omlaag is. Bij voorkeur voegen we waarde toe, zodat mens of dier het nog kunnen consumeren.”

Alleen mango’s

Wendy wil met het projectteam vraag en aanbod van reststromen aan elkaar koppelen en meedenken met innovaties op dit gebied, samen met het onderwijs: “Stel dat een startup alleen mango’s nodig heeft voor een nieuw product, dan zal de aanbieder waarschijnlijk het inzamelen van de reststromen moeten aanpassen. De meest ideale situatie is inzameling van homogene stromen, want dat biedt perspectief op hoogwaardige verwerking. Daarbij ondersteunen en faciliteren, is een concrete waarde die we vanuit het project kunnen toevoegen. Zolang de ondernemers de morele motivatie hebben om voedselverspilling tegen te gaan, kunnen we er samen voor zorgen dat de reststromenhub daadwerkelijk van de grond komt.”

Interesse of vragen

Interesse om mee te doen met de afvalscan? Vragen over hoe en waar met je bedrijf te beginnen tegen voedselverspilling?
Mail Wendy van Vliet: w.v.vliet@bar-organisatie.nl of neem contact op met Johan in ’t Veld.

Alle berichten uit Dutch Fresh Port

Contact

Postadres GR Nieuw Reijerwaard Postbus 4010 2980 GA Ridderkerk info@dutchfreshport.eu
Bezoekadres GR Nieuw Reijerwaard Voorweg 25
2988 CG
Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws op Dutch Fresh Port? Aanmelden voor de nieuwsbrief

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten