Nieuws

Hoogwaardige mogelijkheden voor agf ‘met een vlekje’

Geplaatst: 24 februari, 2022

Arjan Zoutewelle: “Samen kunnen we reststromen een tweede kans op consumptie geven”

Arjan Zoutewelle, directeur van Zoutewelle import/export, heeft de overtuiging dat er genoeg kansen zijn om afgekeurde groente en fruit alsnog te gebruiken als voeding voor mens of dier. Dat heeft een oriënterend gesprek met Wendy van Vliet, projectleider verkenning reststromenhub Dutch Fresh Port, hem (en andere ondernemers) duidelijk gemaakt. “Heel veel van de reststromen zijn, eventueel na bewerking, prima te gebruiken voor consumptie. Als individuele agf-ondernemer loop je daarbij tegen hindernissen op, maar in samenwerking met andere Dutch Fresh Port’ers zie ik zeker hoogwaardige mogelijkheden.”

Zoutewelle importeert sinds 1961 groente en fruit uit met name Zuid-Europa en overzeese gebieden. “De retail stelt kwaliteitseisen aan de producten die ze inkoopt. Uiteraard stellen we alles in het werk om onze fruit en groente aan die eisen te laten voldoen. Maar natuurlijk gebeurt er tijdens de oogst of het vervoer wel eens iets. Een pompoen, appel of watermeloen met een beurs plekje kunnen we nooit honderd procent uitsluiten. Op dit moment leveren we die resten aan voor vergisting.”

Geen regelmatige aanvoer

Dat die afgekeurde pompoenen een prima grondstof zijn voor bijvoorbeeld soep, weet Zoutewelle natuurlijk al langer. “Het probleem is alleen dat we geen regelmatige aanvoer van afkeurpompoenen hebben. We kunnen een soepfabrikant dus geen garantie geven dat wij op tijd voldoende product aanleveren.” Dierentuinen kunnen veel van hun dieren voeren met appels die de supermarkt niet halen. “Maar zoo’s behoren niet tot het marktsegment van Zoutewelle. Zo heb ik niemand in dienst om dierentuinen na te bellen met de vraag of en hoeveel appels ze nodig hebben.”

Marktplaats

Tijdens het oriënterend gesprek heeft Wendy van Vliet Arjan Zoutewelle en andere ondernemers op Dutch Fresh Port een aantal opties aangedragen die de reststromen alsnog een tweede kans op consumptie geven. “Het groeperen van het aanbod aan reststromen is er zo een. Een individueel bedrijf heeft slechts een beperkt percentage aan reststromen. Dat zet geen zoden aan de dijk. Maar gezamenlijk gaat het toch om ettelijke kilo’s. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken of we als Dutch Fresh Port-ondernemers een gezamenlijk aanbod kunnen genereren. Een ander idee is het opzetten van een Marktplaats waarop we, voortbordurend op de dierentuinen, samen ons aanbod aan afgekeurde appels kunnen plaatsen en waarop zoo’s kunnen reageren.  “In groepsverband moeten we dit soort initiatieven mogelijk kunnen maken. En samenwerken kunnen we, kijk maar naar de logistieke samenwerking op Dutch Fresh Port.”

Hoogwaardige oplossing

Het gaat Zoutewelle er niet om dat er geld moet worden verdiend aan reststromen. “Ik zal er alles aan blijven doen om onze reststromen zoveel mogelijk te beperken. Hoe meer producten we aan de retail kunnen verkopen, hoe beter voor onze portemonnee. Maar feit is dat het weggooien van afgekeurde groente en fruit geld kost. En als dat dan toch zo is, voel ik wel de verantwoording om er een hoogwaardige oplossing voor de vinden. Er zijn betere bestemmingen dan de verbrandingsoven, namelijk bestemmingen die alsnog leiden tot waar groente en fruit voor bedoeld zijn: consumptie door mens en dier.”

Doe mee aan verkenning

Op dit moment doen Van Vugt Kruiden, Olympic Fruit, 4Fruit Company en The Greenery  al mee aan de verkenning voor een reststromenhub Dutch Fresh Port. Enkele andere bedrijven hebben hun betrokkenheid uitgesproken en gaan nog met projectleider Wendy van Vliet in gesprek over het vervolg. Ook ondernemer op Dutch Fresh Port en geïnteresseerd in het (gezamenlijk) hoogwaardig maken van reststromen? Neem dan contact op met Wendy van Vliet: w.v.vliet@bar-organisatie.nl.

Wendy van Vliet, projectleider verkenning reststromenhub Dutch Fresh Port

Alle berichten uit Dutch Fresh Port

Contact

Postadres GR Nieuw Reijerwaard Postbus 4010 2980 GA Ridderkerk info@dutchfreshport.eu
Bezoekadres GR Nieuw Reijerwaard Voorweg 25
2988 CG
Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws op Dutch Fresh Port? Aanmelden voor de nieuwsbrief

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten