Nieuws

Maak van uw afval een business case

Geplaatst: 15 juni, 2022

Bezoek de bijeenkomst ‘Circulaire kansen en hergebruik van grondstoffen en materialen’

Jaarlijks blijft ruim honderd miljoen euro aan grondstoffen op de bedrijventerreinen in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag onbenut. Ook ondernemers op Dutch Fresh Port hebben hier een flink aandeel in. Dinsdag 28 juni houden Provincie Zuid-Holland, MRDH, omgevingsdiensten en gemeenten de netwerkbijeenkomst ‘Circulaire kansen en hergebruik van grondstoffen en materialen’. Hierin staan vier reststromen centraal, waaronder organisch materiaal, zoals plantaardig afval en voedselresten. Inschrijven kan hier.

 Ondernemers gaan onder begeleiding van experts met elkaar in gesprek over het duurzamer en circulair werken. Je leert van elkaar, er kunnen samenwerkingen ontstaan en je kunt met een expert reflecteren op de mogelijkheden voor uw organisatie. Zo doe je inspiratie op met de kansen die regionale ondernemers zien en vergaar je kennis over de nieuwste subsidiemogelijkheden en andere manieren waarop gemeente, provincie en omgevingsdiensten ondernemers je kunnen helpen bij het hergebruiken van organische ‘afval’stromen.

Ondernemers Zuid-Holland gooien jaarlijks ruim honderd miljoen euro (potentiële) waarde weg

Dertig miljoen euro

Wendy van Vliet, die de mogelijkheden voor een reststromenhub op Dutch Fresh Port verkent, benadrukt dat de bijeenkomst ondernemers geen windeieren zal leggen. “Ondernemers op Dutch Fresh Port gooien bij elkaar opgeteld zo’n 30 miljoen euro per jaar aan (potentiële) waarde weg. Het gaat dan om goede (her)bruikbare grondstoffen en materialen die dankzij een hoogwaardige verwerking nog uitstekend geschikt zijn voor consumptie door mens of dier.” Voor de bedrijventerreinen in Zuid-Holland zijn de eerste inzichten voor hoogwaardiger hergebruik hier en hier in te zien.

Circulaire business cases

Wendy van Vliet is een van de inspiratiebronnen tijdens de bijeenkomst. Zij werkt als kwartiermaker aan de totstandkoming van een (keten)samenwerking rond reststromen binnen de AGF-sector en onderzoekt op welke wijze die het beste vorm krijgt. De netwerkbijeenkomst ‘Circulaire kansen en hergebruik van grondstoffen en materialen’ biedt ondernemers de ultieme mogelijkheid om (keten)samenwerking te verkennen en de potentie van circulaire business cases verder uit te werken.

Bron van reststromen

Provincie Zuid-Holland is begonnen aan de transitie naar een meer circulaire economie, waarin producten worden hergebruikt en afval niet langer bestaat. Bedrijventerreinen vormen een belangrijke bron van reststromen die momenteel nog niet hoogwaardig (her)gebruikt worden. Veel van deze stromen vertegenwoordigen nog waarde en er liggen businesskansen voor bedrijven om deze te hergebruiken als een Circulaire Economie (CE) grondstof.

De netwerkbijeenkomst is van 15.00 uur tot 17.00 uur in de Millenium Tower, Weena 690 in Rotterdam. Aansluitend aan de bijeenkomst is er een borrel.

Alle berichten uit Dutch Fresh Port

Contact

Postadres GR Nieuw Reijerwaard Postbus 4010 2980 GA Ridderkerk info@dutchfreshport.eu
Bezoekadres GR Nieuw Reijerwaard Voorweg 25
2988 CG
Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws op Dutch Fresh Port? Aanmelden voor de nieuwsbrief

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten