Nieuws

Toekomstmakers voeren het gesprek over reststromenverwerking op Dutch Fresh Port

Geplaatst: 15 juni, 2022

Dit seizoen nog twee events te gaan

Dutch Fresh Port is een nieuw initiatief rijker. Toekomstmakers brengt lokale ondernemers en experts samen om te komen tot praktische oplossingen voor relevante (en lokale) vraagstukken Tijdens de eerste editie Toekomstmakers ging het over de toekomst van het verwerken van reststromen op Dutch Fresh Port. En dat smaakt naar meer. Initiatiefnemer Dineke van Meeuwen van Verse Grond. “Het blijft niet bij één gesprek, we willen het onderwerp levendig houden en uiteindelijk tot oplossingen komen.”

Een kort beeldverslag van deel 1 van Toekomstmakers kun je hier bekijken.

Kunnen we groente en fruit met een ‘vlekje’, dat we anders weggooien, een andere bestemming en nieuwe waarde geven? Kunnen we bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling op grote schaal? Dertig ondernemers van Dutch Fresh Port en ondernemers en experts in de nieuwe circulaire economie zijn daarover het gesprek aangegaan.

Mooie voorbeelden

Er kwam een aantal mooie voorbeelden aan bod van hoe ‘afval’ nog prima gebruikt kan worden. Siemen Cox van Bluecity (dat zich ontwikkelt van leeg zwembad tot spil van de circulaire economie in Rotterdam én de regio) vertelde over het kweken van paddenstoelen op miljoenen kilo’s koffiedik. Deze paddenstoelen worden verwerkt in bier, bitterballen en kroketten. Ondernemer Wouter Bijl van Cider Cider gebruikt overgebleven appels en peren om ciders te maken. Werken met reststromen vraagt een andere manier van denken, is zijn ervaring. Zeker omdat het om versproducten gaat. Je moet flexibel zijn, snel kunnen schakelen. Je kunt elke dag gebeld worden dat iemand nog appels of peren voor je heeft. Dan moet je die wel op kunnen halen.

Innovation Board BAR

De Innovation Board BAR, die samen met Dineke van Meeuwen Toekomstmakers in het leven heeft geroepen, subsidieert initiatieven die bijdragen aan innovatie op onder andere Dutch Fresh Port. Verse Grond zelf is hard bezig om de zogenaamde Robin Food Hub te vullen met food startups en met het organiseren van events rondom dit thema.

Meepraten?

Het eerste seizoen van Toekomstmakers bestaat uit drie events. Elk event heeft een eigen overkoepelend thema. Wil je de volgende keer meepraten of wil je vrijblijvend meer weten? Neem dan contact op.

 

 

Alle berichten uit Dutch Fresh Port

Contact

Postadres GR Nieuw Reijerwaard Postbus 4010 2980 GA Ridderkerk info@dutchfreshport.eu
Bezoekadres GR Nieuw Reijerwaard Voorweg 25
2988 CG
Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws op Dutch Fresh Port? Aanmelden voor de nieuwsbrief

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten