Nieuws

“Voeding moet je naar eer en geweten betrouwbaar en veilig in de markt zetten”

Geplaatst: 15 juni, 2022

TLR, nieuwkomer op Dutch Fresh Port

Is die biologische tomaat wel biologisch? Dragen deze aardbeien, frambozen of bessen het hepatitis-A virus of norovirus bij zich? Of is er een volledige pesticiden screening met retailspecificatie nodig? Allemaal vragen waarop TLR, nieuwkomer op Dutch Fresh Port, dé antwoorden geeft. Op basis van grondige analyses met de modernste technieken. “Voeding moet je naar eer en geweten betrouwbaar en veilig in de markt zetten. Daar staan wij voor. Wij zijn de ambassadeur van de waarheid,” vertelt directeur Harm Janssens.

Aan de Handelsweg 60 en 70 in Ridderkerk, waar ooit Van Gelder groente en fruit gevestigd was, vinden we sinds kort TLR. Op de begane grond bevindt zich het hart van het bedrijf: de operationele laboratoriumafdelingen. Hier voeren analisten met behulp van de laatste nieuwe technieken de testen en analyses uit op levensmiddelen, diervoeders en biobrandstoffen. Een van de afdelingen is van het zogenaamde Bio Safety Level 2. Hierdoor heeft TLR de afgelopen tijd ook kunnen inspringen bij het testen van de Rotterdamse & Zeeuwse neus- en keeluitstrijkjes op het coronavirus. Janssens: “We hebben kenbaar gemaakt dat we meteen zouden kunnen beginnen en de GGD heeft ons aan het werk gezet.”

Niet wachten

Die flexibiliteit typeert TLR, onderdeel van het familiebedrijf Peterson waarvan ook Control Union Certifications en Inspections deel uitmaken. “De lijnen zijn kort waardoor we snel kunnen opschalen. En ook belangrijk: we wachten niet met analyseren en interpreteren totdat er (bijvoorbeeld) een voedselprobleem is, wij testen al voordat iets een issue wordt. Dat doen we natuurlijk als de markt daarom vraagt, maar ook op basis van informatie die we krijgen van de overheid en de European Food Safety Authority. Als er nieuwe wetten en normen in de maak zijn, nemen we onze klanten al vroeg mee in de voorwaarden en eisen om ervoor te zorgen dat ze op tijd op de trein springen. Want als je als bedrijf wacht totdat de wet er is, ben je te laat en red je het vaak niet.”

Voedselschandaal

Noem een voedselschandaal en TLR heeft er analyses op losgelaten. “We hebben aangetoond dat biefstuk dat werd verkocht als rundvlees in werkelijkheid paardenvlees was. Toen er in de regio Hamburg drie doden vielen na het eten van salade, lag die hele sector op zijn gat. Nederlandse komkommers werden ten onrechte verdacht en geen mens kocht nog komkommers. Met hulp van de analyses van TLR is de oorzaak bovenwater gekomen. Die lag in dit geval bij door rivierwater geïnfecteerde kiemspruitgroenten. ”Dankzij zevenhonderd instrumenten, driehonderd analysemethoden en 120 fte aan (hoogopgeleide) deskundigen helpen de analyses van TLR altijd bij het onderzoek naar de waarheid.

Dutch Fresh Port

Ondernemers en kwaliteitsmanagers op Dutch Fresh Port zijn natuurlijk van harte welkom om hun analyses rondom voedselveiligheid, biologische teelt, voedingswaarde, et cetera door TLR te laten doen. “Als naaste buren kunnen we snel anticiperen op vragen en verliezen we geen tijd met monstertransport. We hebben niet voor niets 2.600 klanten. Dagelijks krijgen we vijfhonderd monsters waarop we afhankelijk van de vraag duizend analyses kunnen uitvoeren. TLR heeft als slogan “the guarantee to your promise” en dat staat voor onze meewerking om de afspraken die onze klanten maken met hun klanten te waarborgen door service, snelle analyses ‘on the spot’ die je online kunt volgen. TLR gaat actief met onze klanten mee in de ontwikkeling van hun producten. De wetgeving wordt immers steeds strakker, de veranderingen gaan snel en de eisen van analyse worden steeds uitgebreider. TLR is er altijd klaar voor’ vertelt Harm Janssens.

Warmtepompen

Als nieuwkomer op Dutch Fresh Port heeft TLR meteen gelet op de duurzaamheid van de locatie. “Op het dak staan grote warmtepompen die water van 5 graden koud en 55 graden maken. Dit water circuleert door het hele gebouw en verwarmt elke ruimte apart. We hebben nog een uitdaging te gaan en dat is het benutten van de restwarmte van alle apparatuur. TLR heeft daardoor geen aardgasaansluiting meer en een duurzaam A+++ bedrijfslabel” De keuze voor de nieuwe locatie aan de Handelsweg heeft twee belangrijke redenen: de gehele oppervlakte aan laboratoria past op de begane grond en de bereikbaarheid is fantastisch voor zowel klanten als medewerkers.”

Uitnodiging voor 28 juni

Als openingsactie nodigt TLR-ondernemers van Dutch Fresh Port van harte uit voor een rondleiding door de laboratoria met aansluitend een hapje en een drankje. Dit vindt plaats op dinsdag 28 juni vanaf 15.00 uur. Aanmelden kan via e-mail analytical@tlr.nl . U bent van harte welkom, maar let op: vol = vol.

Alle berichten uit Dutch Fresh Port

Contact

Postadres GR Nieuw Reijerwaard Postbus 4010 2980 GA Ridderkerk info@dutchfreshport.eu
Bezoekadres GR Nieuw Reijerwaard Voorweg 25
2988 CG
Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws op Dutch Fresh Port? Aanmelden voor de nieuwsbrief

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten