Nieuws

Minister Harbers bezoekt Barendrecht

Geplaatst: 07 februari, 2023

Wonen, werken en recreëren

BARENDRECHT (6 februari 2023) – Minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bracht vandaag een werkbezoek aan de gemeente Barendrecht. Harbers werd bij The Greenery ontvangen door burgemeester Veldhuijzen en Wethouder Van der Linden. De minister werd vandaag bijgepraat over de positieve impact van de bijdrage van het ministerie aan de ontwikkeling van De Stationstuinen op woningbouw en infrastructuur in Barendrecht. Ook zijn de uitdagingen en oplossingen gedeeld voor het verbeteren van de bereikbaarheid en mobiliteit in het gebied Dutch Fresh Port en De Stationstuinen.

Wethouder Van der Linden: “De komende 10 jaar gaat dit gebied helemaal veranderen. We bouwen economisch cluster Dutch Fresh Port uit, in combinatie met grootschalige woningbouw en passende voorzieningen. Dat biedt kansen en geeft ook uitdagingen. Gelukkig krijgen we steun vanuit het ministerie. Fijn dat we hierover vandaag met de minister kunnen spreken.”

De minister bezocht het gebied waar de nieuwe wijk wordt gebouwd en bracht ook een bezoek aan het agro/vers/food-logistieke cluster Dutch Fresh Port, waar De Stationstuinen aan grenst. De gemeente en enkele ondernemers praatten de minister bij over de kansen, bedreigingen en uitdagingen van de ambitieuze plannen voor het verbeteren van de bereikbaarheid en mobiliteit in het gebied Dutch Fresh Port en De Stationstuinen.

Minister Harbers: “Barendrecht is volop in ontwikkeling. Bedrijvigheid en nieuwe woningbouw zorgen voor een groeiende vraag naar goede bereikbaarheid. Nieuwe woningen moeten goed bereikbaar zijn en het is voor de logistieke sector met hun versproducten van groot belang die goed te kunnen vervoeren. Het kabinet draagt hieraan bij. Het is goed om te zien hoe Barendrecht hier werk van maakt!”

Extra aansluiting op de A16 vanaf Dutch Fresh Port
De Stationstuinen zijn onlosmakelijk verbonden met de gebiedsontwikkeling van de agro-vers-food sector Dutch Fresh Port. De belangrijkste en grootste schakel in Europa voor import en export van AGF. De ondernemers van DFP hebben bij de minister de urgentie aangeduid voor een extra aansluiting op de A16 voor vrachtverkeer. Voor de economische ontwikkeling van het bedrijventerrein en de toename van verkeer door extra bedrijvigheid, woningbouw en voorzieningen, is deze ontsluiting noodzakelijk om opstoppingen op het bedrijventerrein te voorkomen. Ook wordt hiermee de doorstroom op Rijkswegen geborgd.

De Stationstuinen
Café Clementine vormde het decor om de minister te informeren over de gebiedsontwikkeling De Stationstuinen. In de komende tien jaar worden door onder andere projectontwikkelaar Emborion Vastgoed in De Stationstuinen meer dan 3500 woningen en passende voorzieningen gebouwd. De ministeries van IenW en BZK dragen tientallen miljoenen bij, die nodig zijn voor onder meer het realiseren van parkeerplaatsen en infrastructuur om het gebied goed bereikbaar te houden. De Stationstuinen wordt een autoluwe wijk met fiets- en wandelstructuren, veel groen en hoogwaardig openbaar vervoer (NS-station Barendrecht).

Recreatie en groen
De toename van het aantal inwoners vraagt ook om meer recreatiemogelijkheden in de omgeving. Het college van B&W heeft de wens om op termijn het tunnelbouwdok van Rijkswaterstaat nabij de Oude Maas, dat nu wordt gebruikt voor renovatie van de Heinenoordtunnel, in te zetten voor recreatie. De gemeente heeft aan de minister de ambities gepresenteerd om dit Bouwdok terrein langs de Oude Maas te gebruiken als recreatiegebied.

Meer informatie over Dutch Fresh Port en De Stationstuinen en leest u hier:
https://www.dutchfreshport.eu/

https://www.stationstuinenbarendrecht.nl/

Alle berichten uit Dutch Fresh Port

Contact

Postadres GR Nieuw Reijerwaard Postbus 4010 2980 GA Ridderkerk info@dutchfreshport.eu
Bezoekadres GR Nieuw Reijerwaard Voorweg 25
2988 CG
Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws op Dutch Fresh Port? Aanmelden voor de nieuwsbrief

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten