A Kennismakingsgesprek en oriëntatie
Tijdens een eerste kennismaking vertellen we graag meer over de beschikbaarheid van kavels, het AGF-label, de kaders in het bestemmingsplan, het parkmanagement, de duurzaamheidsambitie en de grondprijs. De belangrijkste informatie wordt u ook toegezonden. Van u als klant vragen wij een samenvatting van de bedrijfsactiviteiten en inzicht in de behoefte, ambitie en intentie voor de toekomst (onder andere gewenste kaveloppervlakte, zichtlocatie e.d.). Wilt u als ontwikkelaar een kavel kopen, dan moet duidelijk zijn wie de eindgebruiker wordt. Aan de hand van de door beide partijen geleverde informatie, kunnen u en wij ons verder oriënteren.
B Verkennende gesprekken
Past uw bedrijfsprofiel in het te ontwikkelen agro-food cluster, dan vinden de volgende periode diverse gesprekken plaats. In eerste instantie komt aan de orde waar u zich binnen Dutch Fresh Port zou willen vestigen. Wij onderzoeken in hoeverre deze wens zich verhoudt tot beschikbaarheid van het kavel en of er een rendabele restkavel overblijft.
Met diverse functionarissen binnen de GRNR en de gemeente (zoals de vergunningverlener, het dagelijks bestuur, de bedrijfscontactfunctionaris en de stedenbouwkundige) bespreken wij reeds in dit stadium of aanpassingen nodig zijn voor de komst van uw bedrijf. Uiteraard worden de aandachtspunten door ons gecommuniceerd.
Op basis van deze gegevens worden de gesprekken vervolgd en werken we toe naar een programma van eisen, een planning en een schetsontwerp.
C Aanbieding
De gesprekken leiden uiteindelijk tot een aanbieding, met daarbij de kaveltekening, de totale kavelprijs en de standaard wijze waarop een kavel t.z.t. bij overdracht zal worden opgeleverd. De GRNR licht de aanbieding toe. Ook het vergunningenproces en de mogelijkheden voor maatwerk op het gebied van energie, sociale ambitie en parkmanagement komen aan de orde.