Reststromenhub
  • Locatie
    • Voorweg 25, Ridderkerk, Nederland

Gezond leven willen we allemaal. En we willen verspilling tegengaan. Dat kunnen we doen door groente en fruit dat normaal in de groene bak belandt, te gebruiken op een andere manier. Dutch Fresh Port wil voorkomen dat miljoenen kilo’s groenten en fruit ‘met een vlekje’ eindigen in de vergister of als compost. De bedoeling is met behulp van de bedrijven op Dutch Fresh Port en relevante marktpartijen een zogeheten reststromenhub op te zetten. De ‘hub’ begint kleinschalig om de mogelijkheden in beeld te brengen.

Het hoogste doel is dat er een plek ontstaat waar overgebleven groenten en fruit op duurzame wijze worden omgezet in andere producten voor consumptie of een weg vinden naar een andere waardevolle bestemming. Bijvoorbeeld door leer te maken van mango’s die de winkel niet halen. Of dierenvoer, of sap. De basis ligt bij het berekenen van het afvalpercentage aan eetbare producten. Als je weet hoeveel je verspilt, kun je daarop het bedrijfsproces anders inrichten. Daarvoor is een reststromenscan beschikbaar.
Ook veel ondernemers van Dutch Fresh Port zelf zijn ervan overtuigd dat hoogwaardige benutting van reststromen mogelijk is en gaat voor een fysieke plek, waar overgebleven groenten en fruit alsnog hun weg vinden naar verschillende afzetkanalen. Bijvoorbeeld in producten voor consumenten en diervoederbedrijven, omgezet door innovatieve startups en scale-ups. Het benutten van restromen kan in de toekomst zelfs een manier worden voor het AGF-cluster om geld te verdienen aan reststromen.

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.