Dutch Fresh Port geeft ruimte voor een leven lang leren
28 februari 2024
Speciaal voor bedrijven die hun leercultuur willen professionaliseren en hun medewerkers willen stimuleren om zich tijdens hun carrière te blijven ontwikkelen, lanceerden Dutch Fresh Port en Handel Groeit een maatwerk opleiding. Dinsdag 27 februari hebben de eerste deelnemers deze serie masterclasses ‘Positief stimulerende leercultuur” doorlopen. Samen met wethouder Miranda de Hoop van de gemeente Barendrecht en wethouder Henk van Os van de gemeente Ridderkerk keken zij terug op deze nieuwe impuls voor Dutch Fresh Port.
leven lang leren

Banen veranderen tegenwoordig in rap tempo. Automatisering, digitalisering en robotisering zorgen ervoor dat vakmensen hun banen zien veranderen. Kennis veroudert snel, en de opkomst van nieuwe taken en werkprocessen vereist flexibele medewerkers. Dat vraagt om een andere manier van werken, ontwikkelen én leidinggeven: bouwen aan een leercultuur op de werkvloer, zo werd op Dutch Fresh Port geconstateerd.

Op de werkvloer moet ruimte worden gecreëerd voor medewerkers om te blijven leren en zich te ontwikkelen. Speciaal daarvoor is door Handel Groeit samen met Human Talent Group de masterclass “Bevorderen leercultuur” ontwikkeld. Handel Groeit is het ontwikkel- & opleidingsfonds voor de groothandel in groente en fruit. De op maat gemaakte masterclass is aangeboden aan de deelnemers van Handel Groeit die gevestigd zijn op Dutch Fresh Port.

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 90% van de mensen in het bedrijfsleven zich wil ontwikkelen, maar slechts 20% direct aan de slag gaat met een training. De overige 69% heeft een duwtje in de rug nodig, en daar komt dit strategische programma om de hoek kijken, volgens projectleider Marc Bloemendaal. Hij legt uit: “Tijdens de masterclass wordt theorie over het stimuleren van een leercultuur vertaald naar de praktijk. Zo krijgen bedrijven tips over hoe ze hun personeel kunnen uitdagen om zich verder te ontwikkelen. Maar ook op welke wijze je een positieve leercultuur integraal vertaalt in je organisatie. Deze opleiding geeft concrete handvatten om een optimale leercultuur te creëren. Speciaal voor bedrijven werkzaam in dit verslogistiek cluster gaan we in op onderwerpen zoals lerende organisatie, leiderschap, verandermanagement en individueel & team leren”.

Op 27 februari was de laatste bijeenkomst van de eerste groep deelnemers, waaraan medewerkers van toonaangevende bedrijven zoals Rungis, Fruity Pack, Fruitmarket International en TLR actief deelnamen. Een veelbelovend begin van een vernieuwende benadering van leren en ontwikkelen binnen Dutch Fresh Port.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden via deze link voor de volgende serie opleidingsdagen.

Vanuit de deelnemers werd positief gereageerd op de masterclass: “Om medewerkers bij je te houden moet het interessant blijven om bij ons te werken. We hebben tijdens deze masterclass handvatten gekregen en concrete acties om leerprogramma’s in te zetten én dit vast te houden.

 Miranda de Hoop, wethouder sociaal domein gemeente Barendrecht: “Als gemeente vinden we het belangrijk om onderwijs dicht bij de AGF-bedrijven te organiseren, zodat de theorie goed aansluit op de praktijk. Deze stap past daar goed bij! Ook in mijn eigen loopbaan heb ik gemerkt dat blijven leren, juist ook als je al werkt, je verder brengt en nieuwe deuren voor je opent. “

 Henk van Os, wethouder economie gemeente Ridderkerk: “Een positieve leercultuur is de basis voor een leven lang ontwikkelen. We zijn blij met de masterclass die ervoor zorgt dat medewerkers uitgedaagd blijven. Daar hebben zowel zijzelf als Dutch Fresh Port als gebied profijt van.”

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.