Meer vitamines op het spoor!
12 februari 2024
Onder leiding van Babiche van de Loo van TopCorridors gingen gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de Provincie Zuid-Holland, Maarten van Hamburg van Bakker Barendrecht, Fred Lessing van FreshRail en twee vertegenwoordigers van Coop Trading A/S in gesprek over transport van groente en fruit over rail.

De deelnemers aan het seminar over vervoer op het spoor waren behoorlijk overtuigend om vervoer van groente en fruit over het spoor mogelijk te maken. “Het is belangrijk dat wij als bedrijven het initiatief nemen om dit mogelijk te maken, dat zijn we verplicht aan de volgende generaties, we moeten dit gewoon doen!”, aldus Maarten van Hamburg. Frederik Zevenbergen van de Provincie Zuid-Holland onderstreepte dat en gaf aan dat het aan de overheid is om de bedrijven over de eerste drempels te helpen: “Als Zuid-Hollandse tomaten en Zuid-Amerikaans tropisch fruit samen overstappen op de trein, rijden consumenten sneller door op de weg. Elke container minder op de weg scheelt 30 meter minder file. De trein bespaart ook CO2-uitstoot.

De problemen waar we tegenaan lopen zijn bureaucratisch: mannetjes die langs de hele lengte van de trein met hamers de remmen testen. Verplichte locomotievenwissels. Geen voorrang voor treinen met versproducten, gebrek aan planning, checks en dubbelchecks aan de grens. Dat kan beter. Als het aan de Provincie Zuid-Holland ligt, en aan ProRail, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en FreshRail.eu, gáát dat ook beter. Ons doel: op korte termijn een directe verstrein van Valencia via knooppunt Rotterdam naar Oslo laten rijden. Een trein die niet op zijsporen belandt en daardoor sneller en goedkoper is dan het wegvervoer.”

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.