Terugblik op Innovatiefestival Dutch Fresh Port
30 mei 2024
Op dinsdag 28 mei vond het Innovatiefestival van Dutch Fresh Port plaats bij de Robin Food Hub in het Fruitpacking District. Deze community van creatieve food-ondernemers, bekend om zijn inzet voor een circulaire economie en het tegengaan van afvalstromen, was de perfecte plek voor een bijeenkomst vol innovatie en toekomstvisies.

Blik op 2040

De middag begon met twee inspirerende sprekers die hun visie op de toekomst van de vers-logistiek presenteerden:

De rol van AI in de toekomst van de vers-logistiek – Xander Heijnen en Jan Kees Hage, Nohou

Xander en Jan Kees namen het publiek mee in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) en de enorme impact die deze technologie zal hebben op de vers-logistiek. Zij gebruikten hierbij aansprekende voorbeelden, zoals ChatGPT. Uit een peiling via handopsteken bleek dat veel van de aanwezigen dit programma kennen en gebruiken. De heren van Nohou beschreven hoe AI niet alleen de efficiëntie zal verhogen, maar ook de voedselkwaliteit en veiligheid zal verbeteren door geavanceerde monitoring en voorspellende analyses.

Circulair; dé vraag van de klant van de toekomst – Bart van den Heuvel, Tekkoo

Bart zette een overtuigend verhaal neer over de toekomst van circulaire economie. Hij benadrukte hoe klanten in 2040 steeds meer zullen eisen dat bedrijven duurzaam en verantwoord handelen. Circulariteit in de verslogistiek is een kwestie van moeten én van willen. De druk op verandering komt zowel vanuitregelgeving, veranderende wensen van de klant als vanuit een ethische verantwoordelijkheid. Van den Heuvel schetste een toekomst waarin afvalstromen tot een minimum worden beperkt en hergebruik de norm is en daagt bedrijven uit te innoveren.

Innovatieve Sprongen: Panelpresentatie

Na de keynote sprekers werden twee voorbeelden van innovaties belicht die nu al spelen binnen ons cluster. Tijdens de panelpresentatie presenteerde Freek Brilleman van de Hogeschool Rotterdam en Marco Snikkers van OneThird hun innovatieve oplossingen voor de toekomst van de vers-logistiek. Marco vertelde over de manier waarop OneThird met AI de voedselkwaliteit beter weet in te schatten en hoe zij in samenwerking met andere bedrijven in de vers sector voedselverspilling tegengaan. Denk aan het scannen van groente en fruit om de rijpheid en rijpsnelheid te bepalen, zonder dat de vruchten hiervoor hoeven worden opgesneden. Een mes dat snijd aan twee kanten; goed voor de planeet en goed voor de omzet. Freek nam ons mee in de mogelijkheden van autonoom vervoer. Werken we straks met autonome vrachtwagens op het bedrijventerrein? Een mooie potentiële uitkomst voor het tekort aan chauffeurs! Er ontstond een levendige discussie over hoe technologie de sector kan transformeren. Daar is veel winst mee te behalen. AI zal bijdragen aan efficiëntie en ‘bespaart ons straks vervelende klusjes waar niemand zin in heeft’. Of er nog mensen tegen al deze ontwikkelingen op zagen? Misschien vanwege onbekendheid, maar men was vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden.

Aansluitend was er voor de deelnemers nog ruimte voor verdiepende sessies, zoals de Gamechangers market, waar men in gesprek ging met innovatieve startups en talenten die baanbrekende ideeën en oplossingen presenteren voor de toekomst van de vers-logistiek. In een paralelle sessie, gericht op innovatief HR beleid, werden drie pitches gehouden over een skillsgerichte aanpak, gericht op de beste methoden voor werving en selectie binnen bedrijven. De focus lag op het aantrekken van talent met de juiste vaardigheden om de uitdagingen van morgen aan te kunnen. Daarnaast werd onder leiding van Gertjan Verstoep en Roy Kramer een boeiende sessie geleid over regionaal partnerschap, geheel in het overkoepelende thema van de dag; ‘connect to grow’

De middag eindigde met een gezellige netwerkborrel, georganiseerd doorCafé Clementine en enkele circulaire startups van de Robin Food hub. We proostten gezamenlijk op een geslaagde middag met circulaire bubbels en maakten volop gebruik van de Falafval foodtruck.

Het Innovatiefestival Dutch Fresh Port was een groot succes, met een opkomst van gepassioneerde professionals en innovators die zich inzetten voor een duurzame en technologisch geavanceerde toekomst in de vers-logistiek. De inzichten en verbindingen die tijdens deze bijeenkomst werden gedeeld, zullen zonder twijfel bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de sector in de komende jaren.

Over de locatie: Robin Food Hub in Fruitpacking District
De locatie Robin Food Hub in Fruitpacking District was niet toevallig gekozen om het innovatiefestival te hosten. De Hub huisvest namelijk zo’n 12 circulaire food-heroes en innovators die hun nek uitsteken om ons voedselsysteem radicaal te veranderen. Verbeteren! De perfecte locatie dus. Gelegen middenin Fruitpacking District, dat zich de komende jaren ontwikkelt tot dé nieuwe gezonde stadswijk van Barendrecht. Hier staat een verspillingsvrije circulaire voedselketen centraal. Gecombineerd met geweldig wonen en creatief ondernemen.

Bekijk de fotoserie hieronder

 

Grote opkomst van ruim 90 geïnteresseerden in innovatie in de verslogistiek
Presentator Marcel Bamberg leidde de bezoekers door het volle programma
Marco Snikkers van OneThird
Freek Brilleman van Hogeschool Rotterdam
Freek Brilleman van de Hogeschool Rotterdam
Gertjan Verstoep van Dutch Fresh Port

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.