Dutch Fresh Port heeft gouden toekomst zelf in de hand
11 november 2021
Dutch Fresh Port heeft een gouden toekomst. Voorwaarde is wel dat de ondernemers samen optrekken om dit innovatieve en duurzame gebied veel meer te profileren.
Iedereen moet weten dat Dutch Fresh Port dé plek is die Nederland vitaler maakt met gezonde voeding. Draag die maatschappelijke rol massaal uit en de ondernemers winnen ‘the war on talent’. Dat is een van de belangrijke boodschappen van het event Fresh Ambition op 4 november.

De toekomst (met hyperloop), mobiliteit, bereikbaarheid, reefer hub, reststromenhub en de Dutch Fresh Port campus stonden centraal tijdens het event. Gespreksleider Martijn de Greve vroeg de sprekers en ondernemers in het publiek het hemd van het lijf. Conclusie van de middag: Dutch Fresh Port heeft fantastische potentie, maar in de strijd om personeel moeten ondernemers gezamenlijk aan de bak met een marketingcampagne die niemand mag ontgaan.

Vernieuwing

Ook vernieuwing is een belangrijke voorwaarde. “Nieuwe producten op de markt zetten en chef-koks leren met die nieuwe producten te koken. Het gaat niet om meer paprika’s verkopen, maar juist meer toegevoegde waarde bieden en daarmee verdienen,” aldus Marcel Michon, managing partner Buck Consultants International. Vooruitstrevendheid is ook noodzakelijk. Bijvoorbeeld door mee te denke over de toepassing van de hyperloop, een transportbuis over de grond waarbinnen met een snelheid van 700 kilometer per uur verse producten naar de afzetmarkten brengt. Het is een systeem waarover ook de Europese Unie enthousiast is.

Bewustwording

Daarnaast moeten ondernemers zich bewust zijn van alternatieve energiebronnen, zoals waterstof. “Mobiliteit en energie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten bij elkaar worden gebracht. Waterstof is noodzakelijk om de duurzaamheidsambities te halen. De huidige infrastructuur is niet berekend op de groeiende vraag naar elektriciteit. Waterstof is de backbone.” vertelt Pieter Berkman, eigenaar van Berkman Energie Service. Bewustwording is ook nodig als het gaat om het verdienen aan reststromen en het samenbrengen van kennis in een campus waar innovatie en onderzoek centraal staan.

Economisch belang

Johan in ’t Veld (VBO Fresh World) is overtuigd van de aanpak van de infrastructuren. “Dit cluster is van zo’n groot economisch belang dat beleidsmakers de uitdagingen op infrastructuur echt zullen aanpakken. Geen beleidsmaker of politicus kan dit laten lopen.” Dutch Fresh Port maakt zich er sterk sowieso sterk voor dat overheden en ondernemers samen de schouders zetten onder ontwikkeling van het gebied. Cyberweerbaarheid, ondermijning, innovaties, campusvorming en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen van gesprek.

Benieuwd naar hoe het event eruit zag? Bekijk de foto-impressie.

 

Archief

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.