Gert Kant van Lentiz ziet campusvorming op Dutch Fresh Port helemaal zitten
23 april 2021
Onderwijs verzorgd op een campus, waar bedrijven en kennisinstellingen samen werken aan innovatie. Dat is het concept dat de Lentiz onderwijsgroep toepast bij steeds meer mbo-opleidingen. Gert Kant, bestuurder van Lentiz, ziet in Dutch Fresh Port een prima locatie om die droom ook hier waar te maken.

Tijdens het netwerkcongres van Dutch Fresh Port in oktober 2020 gaf Gert Kant het al aan: “De komende acht jaar werken we samen met de bedrijven op Dutch Fresh Port en met de overheid toe naar een plek waar het goed is te werken, te wonen en naar school te gaan. Daarbij is het belangrijk om te achterhalen hoe we de talenten op Dutch Fresh Port behouden en hoe we nieuwe talenten hierheen halen. Het is onze opdracht om jongeren op te leiden die de toekomst zelf mee vormgeven.”

Eigentijds

Het onderwijs van Lentiz is divers. Iedere onderwijssoort heeft specifieke kenmerken van de eigen omgeving. De scholen voor vmbo en mbo in onder andere de groene sector zijn gevestigd in het Westland, Schiedam, Midden-Delfland, Barendrecht, Middelharnis en Bleiswijk. Vmbo (Zorg & Welzijn, Techniek en Economie), havo en vwo worden verzorgd in de regio Nieuwe Waterweg Noord. Gert Kant “Lentiz is vaak de spil in een samenwerking tussen ondernemingen, overheid en onderwijs in het opzetten van heel specifiek regionaal opleidingsaanbod. De leslocaties zijn vaak een publiek-private samenwerking waar het onderwijs direct gekoppeld is aan een bedrijfslocatie, een innovatiecentrum en een (internationaal) partnernetwerk.”

Campusontwikkeling

Gert Kant is er zich zeer van bewust dat het voor een beroepsopleiding cruciaal is om bij de tijd te blijven. “In onze snel veranderende wereld is dat extra belangrijk geworden. Binnen enkele jaren kan het werk volledig veranderen, waardoor opleidingen snel verouderen.” Om te kunnen voldoen aan de voorwaarden ‘bijblijven bij de praktijk’ en ‘jongeren opleiden voor de toekomst’ heeft Lentiz een nieuw onderwijsconcept bedacht. ‘Ons antwoord is de campusontwikkeling: een fysieke plek waar onderwijs, werk en onderzoek onder één dak plaatsvinden.”

Dutch Fresh Port

Dutch Fresh Port leent zich perfect voor dit onderwijsconcept, vindt Gert Kant. “De roep om innovatieve arbeidskrachten en high-tech professionals in de agf-sector sluit goed aan op de meerwaarde die wij kunnen bieden. Binnen Dutch Fresh Port werken de ondernemers en de studenten van Lentiz samen aan innovatie en high-tech in de agf-sector. De vraag van de bedrijven is leidend bij de onderzoeksagenda. Maar er wordt uiteraard ook onderwijs gegeven. Gert Kant: “De studenten ruiken en voelen de wereld van Dutch Fresh Port, terwijl ze tegelijkertijd de meest actuele kennis opdoen en toepassen. Op deze manier zijn onderwijs en praktijk optimaal met elkaar verbonden.”

Toekomstgericht onderwijs

Ook belangrijk: de medewerkers van bedrijven helpen waar nodig mee het lesprogramma up to date te houden. Knelpunten in de opleiding komen snel aan het licht en kunnen worden weggenomen. Gert Kant: ‘Zo maken we samen met bedrijven toekomstgericht onderwijs.”

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.