Quooker koopt bouwkavel van 9,1 hectare op Nieuw Reijerwaard
16 februari 2022
Producent van de kokendwaterkraan zorgt voor substantiële regionale werkgelegenheid
Quooker vestigt zich aan de Bieslookweg op Nieuw Reijerwaard, onderdeel van Dutch Fresh Port. Daartoe hebben Niels Peteri en Walter Peteri van Quooker en Tanja de Jonge, voorzitter van de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR), een voorreservering voor 9,1 hectare bouwgrond ondertekend. Quooker bouwt een volledig duurzaam bedrijfscomplex met hoofdkantoor, fabriek en distributiecentrum.

De ondertekening vond plaats op maandag 14 maart. Tanja de Jonge is om verschillende redenen blij met de komst van Quooker naar Nieuw Reijerwaard. “Quooker is een fantastisch familiebedrijf met stevige wortels in onze regio. Een uitvinder en fabrikant die, evenals Nieuw Reijerwaard, innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Daarnaast is Quooker een onderneming met een florerende toekomst. Ze heeft deze 9,1 hectare hard nodig om door te groeien van de huidige 450 naar 1.200 medewerkers in 2030.”

Extra werkgelegenheid

Vice-voorzitter van de GRNR Henk van Os onderstreept het belang van de voorreservering: “Dankzij de verhuizing van de Staalstraat in Ridderkerk naar Nieuw Reijerwaard kunnen alle medewerkers uit de directe regio hun werk behouden én ontstaat aanzienlijk veel extra werkgelegenheid op alle niveaus. Deze nieuwe banen wil Quooker mede invullen met bewoners uit Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam  met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor wordt een samenwerkingsovereenkomst tussen Quooker, de GRNR en de gemeenten afgesloten. Ik waardeer de regionale én sociale betrokkenheid en verbondenheid van Quooker enorm.”

Rotterdamse roots

Wethouder Roos Vermeij van de gemeente Rotterdam: “Het Rotterdamse stadsbestuur is blij dat Quooker in Nieuw Reijerwaard uitbreiding zoekt. Dit mooie bedrijf met Rotterdamse roots biedt daarmee kansen op werk voor bewoners van onze buurgemeenten en voor Rotterdammers. De goede samenwerking met Ridderkerk en Barendrecht in Nieuw Reijerwaard betaalt zich uit en daar mogen we met z’n allen trots op zijn.”

Water en energie besparen

De filosofie van Quooker past bij de visie van Nieuw Reijerwaard. De heer Peteri van Quooker: “Ecologische en sociale duurzaamheid zit in het DNA van het bedrijf. Producten moeten niet alleen gemak brengen, maar ook water en energie besparen. Quooker gaat deze duurzame benadering ook vertalen bij de bouw van een toekomstgericht, slim en schoon bedrijf op Nieuw Reijerwaard. Duurzame keuzes van materialen, energiebesparing, zonnepanelen, slimme installaties en warmteterugwinning zijn speerpunten.”

Tien procent-richtlijn

Van de 96 hectare bouwgrond op Nieuw Reijerwaard mag, volgens aanvullende afspraken die in februari 2021 zijn gemaakt, maximaal tien procent worden verkocht aan een bedrijf (of verschillende ondernemingen) dat niet direct actief is binnen de sector AGF of  aanverwante logistiek. De verkoop van bouwgrond aan Quooker valt onder deze richtlijn. Quooker stond bovenaan de lijst met bedrijven binnen deze richtlijn, die zich hadden gemeld voor een kavel. Bovendien voldoet Quooker aan de vier criteria die de GRNR heeft verbonden aan het invullen van de 9,6 hectare ‘vrije’ bouwgrond. Deze voorwaarden zijn dat het bedrijf geen schade veroorzaakt aan het AGF-ecosysteem van Dutch Fresh Port, geen directe levering doet aan particulieren (bepaalde uitzonderingen daargelaten), zorgt voor behoud van werkgelegenheid en/of zorgt voor extra werkgelegenheid binnen de regio en bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Nieuw Reijerwaard.

Bedrijven van Stationstuinen

Onderdeel van de aanvullende afspraken is ook de verruiming van het label AGF-gerelateerd met tien procent. Dit is mede ingegeven door de verplaatsing van bedrijven van (de toekomstige woonwijk) Stationstuinen naar Nieuw Reijerwaard. De GRNR heeft hiervoor ruimte gereserveerd, voorzien van een AGF-label of AGF-gerelateerd. De meeste bedrijven vanuit Stationstuinen voldoen hier ook aan. Voor die bedrijven in Stationstuinen die niet in het AGF-label vallen en niet op Nieuw Reijerwaard terecht kunnen, hebben de gemeenten afgesproken dat ze elders binnen een van de gemeenten ruimte zoeken.

 

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.