Terugblik: Bijeenkomst mobiliteit op Dutch Fresh Port
30 juni 2023
Op 29 juni 2023 organiseerde Dutch Fresh Port een bijeenkomst met als hoofdthema mobiliteit.
Dutch Fresh Port is een belangrijk agro/vers/food- logistieke bedrijventerrein in Nederland, waar vers en logistiek een cruciale rol spelen. De bijeenkomst had als doel om verschillende belanghebbenden uit het bedrijfsleven en de overheid samen te brengen om te discussiëren over uitdagingen en kansen op het gebied van mobiliteit.

Intentieovereenkomst binnenvaartlijndienst Dutch Fresh Port Corridor

Danser group, The Greenery Logistics, BCTN, Dole en Bakker Barendrecht tekenden tijdens de bijeenkomst een intentieovereenkomst om samen het vervoer per binnenvaart verder te ontwikkelen als Joint Corridor. Deze verbinding start op de Maasvlakte in Rotterdam en gaat via het water naar één van de binnenhavens in de regio. Deze duurzame corridor richt zich op een betrouwbaar en schaalbaar product en draagt bij aan de ambitie van Dutch Fresh Port voor een bereikbaar, verkeersveilig en duurzaam bedrijventerrein. Daarbij wordt onderzocht wat de impact en uitdaging is van vervoer via het water voor financiën, mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid.

Ruim 45 vertegenwoordigers van bedrijven van Dutch Fresh Port, het ministerie van IenW, Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Barendrecht en Ridderkerk, Topsector Logistiek, Havenbedrijf Rotterdam en GroentenFruitHuis waren aanwezig. Zij werden bijgepraat over de kansen van samenwerking op het gebied van het realiseren van een reeferhub, personeelsmobiliteit en een truckparking in het gebied. De reeferhub is een beveiligde parkeerplaats waar ’s avonds en ’s nachts gekoelde containers met versproducten naar toe kunnen worden gebracht. Hiermee wordt de spits vermeden. Samenwerking tussen bedrijven en overheden en onderwijs biedt grote meerwaarde voor Dutch Fresh Port.

Dr. Bart Kuipers van de Erasmus Universiteit Rotterdam was de inspirerende gastspreker. Hij ging in op de vraag: hoe bereiden we ons voor op de ontwikkelingen in de verslogistiek, zero-emission vervoer, digitalisering, automatisering en hyperloop.

Ambassadeur van Dutch Fresh Port Johan in ‘t Veld presenteerde de gratis mobiliteitsscan voor werknemersvervoer die op initiatief van Zuid-Holland Bereikbaar speciaal voor bedrijven op Dutch Fresh Port ontwikkeld is. Met de scan krijgen bedrijven inzicht in de meest optimale vervoersmethoden voor hun werknemers. Ook kunnen zij hiermee voldoen aan de rapportageplicht van werknemersvervoer die vanaf 1 januari 2024 verplicht is. Werknemersvervoer is een speerpunt voor Dutch Fresh Port, met de flink groeiende aantallen medewerkers in het gebied zijn hier op duurzaamheid en mobiliteit mooie kansen te verzilveren.

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.