Van Gelder groente en fruit is duurzaam tot aan de tapijttegels toe
1 december 2021
Zeg je duurzaam, dan zeg je Van Gelder groente en fruit. Het bedrijfsgebouw aan de Krommeweg behoort tot de top 5 van duurzaamste nieuwbouwlocaties in Nederland. Alles is er duurzaam, tot de tapijttegels aan toe. Daarnaast investeert Van Gelder groente en fruit in het zogenaamd verticaal telen van onder andere sla.
Het telen van 1 kilo groente kost hierbij slechts 1 liter water. En dat is spectaculair minder dan de 260 liter water die nodig is bij telen op de koude grond of de 20 liter water bij kasteelt. Directeur Gerrit van Gelder is blij met de duurzame stappen die hij heeft gezet. “Maar eerlijk is eerlijk, eenvoudig is het niet.”

Zonnepanelen op het dak: 3.500 stuks. Fruitbomen in de boomgaard voor het pand: 540 stuks. Gasverbruik: 0 m3. Energieverbruik voor het opwarmen van de kantoren: 0. Reductie van de CO2-uitstoot: aanzienlijk. Het groenteafval pureert Van Gelder tot basis voor biologische brandstof en het water van het dak wordt opgevangen en voor de toiletten gebruikt. Alle mogelijke maatregelen op het gebied van duurzaamheid zijn in en om het gebouw van Van Gelder doorgevoerd.

Allerhoogste niveau

Van Gelder groente en fruit streeft er onder meer naar om Nederland gezonder en duurzamer te laten eten. Toen er nieuwbouw gerealiseerd moest gaan worden, heeft het management van Van Gelder groente en fruit dan ook veel gesprekken gevoerd over hoe ver het als bedrijf hierin wilde gaan. Gerrit van Gelder: “Er zijn vijf niveaus, waarbij 1 de minst duurzame optie en 5 de duurzaamste. Hoe hoger het duurzaamheidsniveau, hoe groter de investering. Toch hebben we besloten voor het allerhoogste niveau te gaan, mede omdat we veel aanbestedingen doen bij de overheid. Daarbij komt de vraag naar duurzaam ondernemen vaak terug.” De aanpassingen die nodig waren voor een duurzame inrichting heeft Van Gelder meteen in het bestek meegenomen. “Van begin tot eind heeft W4y ons begeleid. Dit is een gespecialiseerd adviesbureau in gebouwgebonden installaties, bouw en duurzaamheid.”

Kosten en opbrengsten

De investering is hoog. “Dit hebben we mede kunnen betalen dankzij subsidies en het aftrekken van een deel van de vennootschapsbelasting. Op dit moment heb ik geen inzicht in wat het oplevert. Het voorbije coronajaar maakt vergelijken erg lastig. Wel is zo dat het BREAAM-certificaat (duurzaamheidsprestatie van vastgoed) opdrachtgevers iets makkelijker over de streep trekt, zeker als ook zij daar groot belang aan hechten. Maar als het puntje bij het paaltje komt,  gaat het altijd om de prijs van je product en dienstverlening. Dat is en blijft zo.”

Voorwaarden en controles

Gerrit van Gelder is hoe dan ook blij dat zijn bedrijf deze stap heeft gezet. “Duurzaam leven is belangrijk en heeft de toekomst. Maar het is allesbehalve eenvoudig. Vrijwel alles moet aan speciale voorwaarden voldoen, zoals kwaliteit, automatisering en toepassing van LED-verlichting. De tapijttegels bijvoorbeeld waren destijds alleen in Amerika verkrijgbaar. Ze zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Voor duurzame producten wordt vaak nieuw materiaal toegepast dat in de praktijk kan tegenvallen. En er zitten veel controles aan vast, want de toepassingen moeten up to date blijven, de isolatie voldoende dik, de inrichting onderhouden en de vleermuizen in de vleermuizenkast worden geteld. Daarvoor moeten we verschillende contracten  afsluiten. Van langdurige onderhoudscontracten tot een jaarlijks contract voor de controle van de vleermuiskast.”

Duurzaamheid, gezondheid en smaak

De ontwikkeling past helemaal bij Van Gelder. “Duurzaamheid, gezondheid en smaak zijn de drie thema’s waarop we ons de komende tien jaren focussen. We willen eraan meewerken dat mensen meer gezonde voeding eten en minder vlees. Dat geeft minder CO2-uitstoot. Met het verticaal telen dragen we hier eveneens aan bij. Dit heeft een grote toekomst. Je kunt de techniek namelijk overal ter wereld neerzetten, bijvoorbeeld op de toendra in Rusland of het lavaveld op IJsland. Zolang er maar water beschikbaar is. Verticaal telen scheelt daarmee niet alleen heel veel water, maar ook vlieguren. Alle landen kunnen hun groenten namelijk dichtbij huis telen en oogsten. Zo hou je de productie dichtbij de afzetmarkt. Reken maar uit.”

Fruitbomen

Zelfs de boomgaard van 540 fruitbomen die Gerrit van Gelder onlangs heeft aangeplant bij de entree  heeft een duurzame insteek. “De boomgaard is in eerste instantie bedoeld om kinderen er bewust van te maken dat een appel aan een boom groeit en dat gezond eten ook lekker is. Maar er zit inderdaad ook een duurzaam aspect aan. Al dat asfalt rondom ons gebouw was slecht voor de waterafvoer tijdens extreme regenbuien. Door het asfalt te vervangen door fruitbomen helpen we ook daar het milieu een handje bij.”

Tip

De belangrijkste tip van Gerrit van Gelder voor bedrijven die ook een duurzaam gebouw ambiëren: “Probeer duurzaamheid vanaf de start mee te nemen in de inrichting van een nieuwbouw. Achteraf kan er ook nog veel, maar dat is altijd duurder.”

Wil je op de hoogte blijven van alles bij Dutch Fresh Port?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eén keer per maand houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aankomende evenementen.

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze socials.