Van Gelder

Gerrit van Gelder, Directeur Van Gelder groente en fruit.
"Impact coronacrisis op Van Gelder groente en fruit."

De wereldwijde coronacrisis houdt ook bedrijven op Dutch Fresh Port flink in de greep. Van Gelder groente en fruit, gevestigd op Dutch Fresh Port, levert met 350 medewerkers dagelijks verse groente en fruit aan de horeca. Het bedrijf werd op zondag 15 maart totaal verrast door het besluit van het kabinet dat alle horeca per direct dicht moest. Momenteel draait het bedrijf 80% minder omzet door deze crisis. Wij interviewden Gerrit van Gelder, directeur van Van Gelder groente en fruit, op vrijdag 15 mei over hoe hij de afgelopen maanden beleefd heeft.

Het gesprek vond vanwege de coronamaatregelen telefonisch plaats.

Gerrit van Gelder: “De hele wereld stond op zijn kop die zondag 15 maart. Dit zagen we niet gelijk aankomen. We waren die zondag echt verrast, we konden ons de omzetdaling niet voorstellen. We hadden zoveel crisissen in één.” Van Gelder stelde direct een crisisteam in binnen het bedrijf. “Die dag was het spannendste moment. Iedereen was de weg kwijt. Om een beeld van de situatie te schetsen: 80% van de hotels in Nederland wordt door ons beleverd. Wij leveren ook aan alle horeca achter de douane op Schiphol. Dit lag ineens allemaal stil. We hebben 6000 klanten per dag, van hen gingen er 5000 helemaal dicht.”

Het crisisteam moest besluiten nemen. Over inzet van personeel en over de voorraad die in huis was. Er was ineens bijna geen werk meer. Het crisisteam besloot meteen van 3 ploegendiensten terug te gaan naar 1. Elke ploegendienst werkte 8 uur, zodoende werd er 16 uur per dag minder gewerkt. Ook de besteltijden werden aangepast, klanten moesten voor drie uur ‘s middags bestellen, normaal was dat mogelijk tot 1 uur ‘s nachts.

Even de weg kwijt

Wat te doen met al het groente en fruit? Van Gelder heeft een grote voorraad van met name bijzondere groente en fruit in huis. Bijvoorbeeld eetbare bloemen, aspergetips, bijzondere fruitsoorten uit alle delen van de wereld. Daarnaast kwamen leveringen die net gedaan waren terug én was er voorraad onderweg vanuit het buitenland, via boten en vliegtuigen. Van Gelder: “We hadden zaterdag voor € 380.000,00 aan orders uitstaan die we maandag uit zouden leveren. Fruitsalades die we zelf klaar maken, slamixen, alle soorten groente, het kwam allemaal terug. We leveren bijvoorbeeld aan Van der Valk, ook in heel de Benelux. We hadden die week voorafgaand aan de sluiting van de horeca in Nederland veel voor België en Luxemburg klaargemaakt. In België werden drie dagen eerder alle restaurants gesloten. Dus toen op woensdagavond alle restaurants in België meteen dicht gingen kwam van donderdag en vrijdag alles al terug. We waren echt even de weg kwijt.”

Vernietigen van groente en fruit

Van Gelder heeft wel wat kunnen doorverkopen voor de retailmarkt aan collega’s. En ongeveer duizend kilo van de zelf indoor geteelde slamixen in Amsterdam is door de gemeente Amsterdam voor de voedselbank opgekocht. Van Gelder: “Op die manier hadden we nog enige opbrengst. De rest is vernietigd. We werken samen met voedselbanken in de omgeving, maar die konden de grote aantallen niet aan. Het vernietigen van al dat groente en fruit is echt heel ingrijpend geweest. Het ging om honderden pallets die we weg moesten gooien. Het waren enorme aantallen.”

Regelingen van de overheid

Op maandag 16 maart lag bijna alles stil. “We hebben die dag het initiatief genomen om arbeidstijdverkorting aan te vragen, daar waren we maandag de hele dag druk me. We hebben veel mensen in dienst, dus dat was veel werk. Dinsdag volgde een nieuwe regeling, de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud), dus moesten we alles opnieuw doen. De regelingen van de overheid hebben wel echt geholpen, anders hadden we harder moeten bezuinigen. Je krijgt toch een substantieel percentage terug op de loonsom.”

Opnieuw opstarten

We draaien nu 20% van de omzet, dus we draaien nog wel. Het is natuurlijk niet in verhouding tot wat we gewend zijn. We brengen ons assortiment enorm terug, met duizenden artikelen die momenteel niet leverbaar zijn. Het is nu half mei en de horeca mag vanaf 1 juni weer zachtjesaan opstarten. Komende week gaan we klanten informeren over hoe ze de bestellingen kunnen doorgeven, zodat we een beeld krijgen van wat klanten willen gaan bestellen. We hebben daar nu nog geen inzicht in, maar moeten wel weten wat nodig gaat zijn. Normaliter hebben we hier het grootste assortiment van Europa op voorraad, we halen alles uit heel de wereld naar hier. Denk aan gember, zoete aardappel, het is bij ons verkrijgbaar. De physalis die in Columbia wordt geteeld, of de minigroenten in Zuid Afrika, dit hebben we allemaal stil moeten zetten omdat er geen afname meer was door onze klanten. Dat moeten we opnieuw opstarten en dat is niet zomaar gebeurd. Daar zullen de klanten ook rekening mee moeten kunnen houden.

Van het ene uiterste naar het andere

In 2019 waren we enorm druk met de nieuwbouw aan de Krommeweg. Daarom hebben we vorig jaar een klantenstop ingelast. We waren op kleine schaal wel bezig om het artikelenbestand ook in te richten op de retail. We waren bijvoorbeeld op 1 maart gestart met de levering van een saladelijn voor de retailmarkt. We gingen van het ene uiterste naar andere: het was zo druk dat we werk moesten afhouden omdat het teveel van mensen vroeg om volume weg te krijgen en de andere dag waren we dat volume kwijt. Daarom zijn we versneld volledig overgegaan van de Handelsweg naar de Krommeweg. We zouden met Pasen overgaan, maar zijn gelijk na de crisis verhuisd, alles is over. Omdat we een familiebedrijf zijn hebben we korte lijnen. We hebben niet met andere partijen te maken en konden snel beslissen en de schouders eronder zetten.

Gezond blijven

Van Gelder kijkt positief vooruit, ziet de toekomst niet somber in: “De klanten gaan allemaal weer opstarten en komen bij ons terug. Maar het zal voor ons geen goed jaar meer worden. De prognose die we hadden gaan we niet halen. Maar geld is niet het belangrijkste. We moeten gezond blijven.”

Contact

Postadres GR Nieuw Reijerwaard Postbus 4010 2980 GA Ridderkerk info@dutchfreshport.eu
Bezoekadres GR Nieuw Reijerwaard Voorweg 25
2988 CG
Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws op Dutch Fresh Port? Aanmelden voor de nieuwsbrief

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten